SILENT READER(s)

Thursday, December 29, 2011

Goodbye Holiday

Holla , salam !
Ok , lagi berapa hari je dah naik sekolah wehhhhhh .
Amacam ? Ready dah ?
Ada yang excited gaya macam ni ?



Atau gaya gedik sikit macam ni ?


Ok , i prefer this one .

I mean , apa , dah nak sekolah ? Aku PMR woiiiii 2012 . Tak ready langsung .
Barang sekolah pun aku tak beli lagi . Semangat & mood back to school tak ada langsung dalam diri aku -_-
Memang la cuti bosan . Tapi entah lah , tak tau nak cakap macam mana .
Mama tanya , 2012 ni nak tusyen tak . Ok , i have no answer .
Aku pernah tusyen sekejap je berapa bulan time darjah 6 just for subjek English .
Maklumlah , orang jawa , english tunggang langgang sikit .
So , kalau nak tusyen , tusyen dekat mana eh ?
Tolong jangan recommend tempat mama aku mengajar .
Tak syok lah , nanti privacy aku tergugat . Kehkeh .

Btw , ada tak insan-insan yang budiman lagi bermurah hati yang nak belikan aku Album Westlife - Greatest Hits ? Hoho , k , mimpi je lah . Korek duit tabung , beli sendiri .
Senang-senang download je .
Hmm , ok la , dah ketandusan idea . K bye salam . See yaaa !

p/s : Manfaatkanlah sisa hari-hari terakhir cuti anda sebelum kembali ke sekolah dengan menghadap internet sepanjang hari . Nanti naik sekolah , kena date 24/7 dengan buku je dah , hoho . K , jangan ikut ajaran sonsang ni ^_^Y

Sunday, September 11, 2011

12 Syawal 1432

Holla , Ahlan Wasahlan readers !
Berkurun kan aku tak update ?
Rindu aku tak ? kehkeh . Ok , tak payah jawab .

Ok , tak rabun kan ? Nampak la kan gambar tu ? hoho , ni la geng si gadis-gadis ayu yang berkonvoi dekat area Skudai semalam . Tak payah kira , susah-susah je , 15 orang semuanya , 12 melayu , 3 cina . Kenapa ada payung ? Tak payah tanya , pelangi nak muncul .
p/s: Tak usah la cari aku yang mana satu =p

Setelah macam-macam halangan , pasang surut deras ombak , hujan panas , lautan bara api , ranjau duri , akhirnya berjaya jugak misi beraya kitorang  ni . Dherr , kitorang siap pergi koko sekolah tau , tak adanya ponteng-ponteng macam korang . Habis je koko , terus jalan kaki balik rumah Amirah . Bersiap kat sana .
Kenapa tak balik rumah aku je ? Heh , boleh tercabut tapak kaki aku kang . Rumah aku lagi jauh berjuta batu daripada sekolah .

Syok la jugak , beraya dalam hujan ni . Dapatlah dalam 6 buah rumah . Sekalung penghargaan buat tuan rumah yang diserbu semalam ye :')
Tapi kaki aku memang tak boleh nak tahan , lenguh nak gila . Mana tak nya , jalan balik sekolah , ulang alik rumah yang sama , jalan pulak ke area Sri Putri , untung aku kuat iman , teruskan jugak perjalanan .
Oh ye , aku nak claim gaji pegangkan payung untuk Izati , Farah & Mimi ! ngehhhhh , lenguh tangan ceq tau .

Sepanjang perjalanan , aku rasa mulut aku ada terlebih kata jugak , kehkeh .
Sorry la eh korang , kalau ada yang tak puas hati .
Bukannya apa , nawaitu nak bergurau je :')


Habis je raya , aku suruh abah tunggu kat Caltex . Aku jalan kaki ke sana pulak . Kaki dah tak larat nak terus ke rumah Has . Aku suruh ler abah gerak rumah Has , ambil barang kejap . haha , sorry abah terpaksa ulang alik .
On the way balik , singgah McD . Hoho . Abah kamcheng dengan mama pilih set B Family Dinner Box .
Dalam tu ada 4 burger je , family aku 6 orang , so abah macam biasa la , order Big Mac . Aku pun tak nak kalah , pilih favourite aku , Double Cheese Burger . Time makan kat rumah , adik-adik aku semua jeling-jeling je . Haha , maklumlah , aku sorang je anak yang ikut , so aku sorang je boleh pilih , diorang pun nak choice lain jugak kan . Tak pe la , Spicy Chicken McDeluxe pun boleh tahan jugak apa . =D

Memang kenyang terlebih muatan ah semalam . Makan macam-macam . Malam tu pun raya rumah jiran . Lagi la kenyang . Anyway , semua makanan shodapppp !

Ok , that's all , Salam Lebaran . Maaf Zahir Batin ^_^"


p/s : Nak terjah rumah aku ? Sabtu , 17 September ni rumah aku ternganga untuk korang =)

Saturday, August 20, 2011

Flashback Ramadhan-Syawal

Holla . Salam sejahtera wahai pembaca yang setia lagi budiman yang dikasihi lagi disanjungi .
Cewah , ayat budak skema teramat .

Di hari raya ,
Tak payah cakap , aku tau aku paling comel , kuangkuang
Terkenang daku kepada si dia ,
Kampung ku indah nun jauh di sana ,
Ayah serta bondaku ~
*nyanyi dengan suara katak >.< haihh , bila la , suara aku nak kembali pulih macam dulu ,
 nak nyanyi lagu raya pun payah .

Actually , lirik lagu Dendang Perantau tu nak ditukar . Kenang kan zaman kecik-kecik dulu , bukan kenang pada si dia , kehkehkeh .
Bila imbaukan zaman dulu je , mesti teringat betapa nakalnya aku dulu .
Macam-macam kenangan ada .

Kalau puasa , mesti kena beli DADIH TIAP-TIAP HARI ! Pergi bazar je , wajib bawak balik dadih sekali .
Tiap-tiap tahun mesti dapat kumpul lebih kurang 29 buah bekas dadih , haha . Tu tak termasuk Eypa punya lagi .
Tapi , bila dah besar ni, tinggal kenangan je la . Kalau nak dadih , buat sendiri .

Time raya , bunga api mesti kena ada . Lepas habis je semua bunga api , kita MAIN BAKAR-BAKAR .
haha , bako je semua yang ada . Lepas tu , masuk rumah , habis bau tengik satu badan .
Main pop-pop lagi best . BALING DEKAT COUSIN , MAIN PERANG-PERANG , hoho , terbaikkkkk .

BAJU RAYA SELALU TERKOYAK . Main lari-lari , sekali bedebukkk , jatuh . Antara aku dengan Eypa , kitorang ni pernah jatuh dalam longkang dekat rumah atuk sedara . Tak ingatlah , aku ke Eypa .

Hmm , memang rindu zaman dulu . Banyak lagi kenangan sebenarnya . Tak sangka , tahun ni dah masuk 14 kali aku sambut bulan Syawal . Cett , belum sambut lagi lahhh  --'
Tahun depan ? Kalau panjang umur ada lah . Tapi yang penting bukan Syawal , Ramadhan :]


*Tua sebelum muda :)  Gunakanlah zaman muda yang ada dengan sebaik mungkin .



Sunday, July 31, 2011

1 Ramadhan 1432

Salam ! Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan =)
hoho ! sekarang ni dah pukul 1.15 tgh hari ( time keyboard start di-tenyeh untuk update entry ni )
means aku dah puasa hampir setengah hari ! fuyooo ! haha , macam tak pernah puasa je sebelum ni --'
orang kata , bulan puasa syaitan kena ikat , tapi ingatlah , nafsu pasti akan bermaharajalela jika kita tak reti kawal :)
Apa yang aku harapkan untuk puasa tahun ni ?
  • Puasa penuh bukan la bermakna tahun lepas aku ada ponteng puasa macam korang ( haha , boleh tercapai ke wahai kaum hawa ? )
  • Nak lebihkan amal ibadat , whoahhh , baik aku kali ni . haha , tak ada la , tahun lepas aku tak dapat terawih sangat , dapat pergi kadang-kadang je sebab time nak pergi je mesti ada yang menghalang kekenyangan terlebih muatan . Harap kali ni , bilangan hari aku pergi terawih bertambah la jika nak dibandingkan dengan tahun lepas . Lagi satu , plan nak khatam Al-Quran buat kali yang seterusnya . haha , tak tau la boleh capai ke tak . Mama cerita , time dia kecik-kecik dulu , tiap-tiap bulan Ramadhan mesti dapat khatam Al-Quran . So , kira nak ikut jejak BELIAU lah , hikhik .
  • Kurangkan dosa , rombongan cik kiah yang ada tu , tolong jangan bawak cerita malatopp ajak aku ngumpat  ekk ^^
  • Nak ambil berkat bulan Ramadhan Al-Mubarak . Nak banyak kan berdoa , moga segala urusan aku dipermudahkan , belajar pun senang masuk .
  • Lepas sahur NAK STUDY ! hoho , gerekkkk seyh 
  • Belajar MASAK ! kuang kuang , haha ( dah, tak payah nak gelak sangat sampai berguling-guling --' ) . Time bulan puasa la biasanya mama rajin masak macam-macam , so ada kesempatan la nak belajar something yang baru kan =)
 Hope apa yang aku hajatkan untuk bulan puasa tahun ni tercapai , AMINNNN .

Pagi tadi aku orang SECOND yang bangun wooo ! haha , ye la , kena tolong mama prepare makan . Takpe , pahala lebih kan ? ngehngeh ^^ .
Lepas sahur aku plan nak siapkan kerja kursus Sejarah . Rabu kena submit dah .
Nak rasa selesa , aku buat sambil menyiarap , sekali tinktonk ! TELELAP aihhh -.- Bangun-bangun je ada "PETA" dekat salah satu kertas folio aku . Dheii , aku buat folio sejarah ke geografi ni , siap ada peta lagi . Tau-tau je la kan apa "peta" tu . haha , tak paham jugak , k air liur la weihhh , tak senonoh kan ? kan kan kan ? haha , nasib tu just kertas kosong je , kalau tak , terpaksa lah aku hantar folio sejarah tu dengan hiasan peta yang sangat menarik hati :'] wekk , geli geleman je , haha .

Ok la , tu je cerita puasa hari pertama pada bulan Ramadhan 1432 .
Aku doakan agar kita semua sama-sama memperoleh kaf-ba-ro-kaf-alif-ta-nun KEBERKATAN  pada bulan Ramadhan yang penuh barakah ini . Jadi mana yang nak berubah tu , gunakan lah peluang yang ada ni sebaik mungkin . Contoh , siapa yang nak kuruskan badan macam aku , siapa yang nak start berhenti hisap rokok     ( STOP SMOKING , MAKE A BETTER LIFE :] ) , yang nak belajar tutup aurat & macam-macam lagi lah ehh . Ye la , bulan ni datang sekali setahun je , kita pun tak tau entah bulan puasa akan datang masih ada lagi untuk kita atau tak kan .
Orite , semoga korang dapat menjalani segala tuntutan ibadah dengan sempurna , jangan puasa je , solat melayang sudah la yer pesanan untuk diri sendiri jugak . And jangan ada yang dapat naik van mayat percuma pulak dah k nak try boleh ? haha , sekali dapat ronda dengan van mayat , best wooo
K , bye , salam :']

*jangan jadikan bulan puasa sebagai bulan untuk berehat , berlumba-lumbalah bagi mengejar manfaatnya ^_^

Saturday, January 29, 2011

I'm a good POET! :D

"I WONDER"
huh, mesti kenal kan tajuk poem nih?
especially kpd sesiapa yg dah bace buku literature form 1-3 tuu...
masa cikgu ajar topic tuh, cikgu suruh buat poem sendiri!
tajuk "I Wonder" gak..
hmm, mula mula bila cikgu suruh buat, macam2 yg terlintas dalam kepala otak~
ye la, tajuk "I Wonder", mcm2 boleh buat...
TAPI, yg jadi masalahnye, mcm mana nak buat?
tambah2 lg english aku kan tak berape nak "ok"~
mula2 siap search dekat web lg! tapi, byk poem pasal "CINTAN CINTUN"!
last2 buat sendiri jer, hentam je laa..
tapi, tak sangka, hasil sendiri tetap membanggakan! ahah!
*sila tekan gambar utk melihat dgn lebih jelas, maaf tulisan buruk, sebab buat last minute!
ngee~!! ^_^
kalau tak nampak juga, meh aku taip~

Sometimes I wonder,
Where are the stars come from?
When it was a day, do they go back home?

I wonder how we'll be if there is no peace?
Where are all the police?

I am always wondering,
Why the sky is blue?
And if all of the answers is false, which is true?

How could we live without a mirror?
Especially for the hair dresser and fashion designer.

Why am I always wondering?
Or it just a day-dreaming?
Damn, it makes me confusing.

:D hee~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...